ΠΡΟΦΙΛ
 

 

Η εταιρία  «Ι. Μπουτάρης & Υιός ΑΕ», δημιούργησε το οινοποιείο Σαντορίνης, στο Μεγαλοχώρι, μένοντας πιστή στη φιλοσοφία της, που εστιάζεται στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κάθε περιοχής που παράγει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π), χρησιμοποιώντας εκλεχτές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών.

Το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα βραβευθέντα κτήματα της εταιρίας Μπουτάρη. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1989 και από τότε  έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμπελουργίας του νησιού και στην εμπορική ανάπτυξη και προώθηση των κρασιών της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο.

.

ΤαυτότηταP

Μέσα από το διορατικό βλέμμα ενός έμπειρου έλληνα οινοπαραγωγού, η εταιρία Μπουτάρη εντόπισε από το 1989, μια ακόμη σημαντική αμπελουργική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας.

Η εταιρία Μπουτάρη μετέδωσε την εμπειρία και την καινοτόμο σκέψη της στην αμπελουργική κοινότητα της Σαντορίνης διαδραματίζοντας έτσι καίριο ρολό στην δημιουργία των σύγχρονων παραμέτρων για την σημερινή συγκομιδή των σταφυλιών τον Αύγουστο, αξιοποιώντας έτσι πλήρως το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών της Σαντορίνης στη σύγχρονη εποχή.

.

 

Η εταιρία ξεκίνησε στη Σαντορίνη τις πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις το 1985 στην παλιά κάναβα του Νομικού. Το 1987 γίνεται η οινοποίηση στο Συνεταιριστικό οινοποιείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης, και εμφιαλώνεται το πρώτο Σαντορίνη Μπουτάρη. Από το 1989 και ύστερα η παραγωγική δραστηριότητα γίνεται στο οινοποιείο της εταιρίας στο Μεγαλοχώρι. Χωρητικότητας 1.500 τόνων, οι εγκαταστάσεις του Μεγαλοχωρίου αποτελούν ένα σύγχρονο οινοποιείο εξοπλισμένο πλήρως με τα τελευταία μηχανήματα της διεθνούς τεχνολογίας οίνου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου, δημιούργησε ένα πρότυπο αμπελουργικό μητρώο 4.000 στρεμμάτων από όλο το νησί, με στόχο την προμήθεια άριστης πρώτης ύλης από παραγωγούς-συνεργάτες, χρησιμοποιώντας σαν γνώμονα όλον εκείνο τον όγκο παρατηρήσεων-πληροφοριών, που μπορεί να περιέχει ένα σύγχρονο αμπελουργικό μητρώο, αποθηκευμένο σε ειδικό για την περίπτωση λογισμικό.
περισσότερα για το οινοποιείο>>

Το οινοποιείο έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει κάθε χρόνο περίπου 1600 τόνους σταφυλιών.Κάθε χρόνο αγοράζει  γύρω στους 1.000 tn λευκό σταφύλι Ο.Π.Α.Π. Σαντορίνη συνεργαζόμενη με 300 περίπου αμπελουργούς. Από το σταφύλι αυτό παράγονται 500.000 φιάλες (σε ετήσια βάση) 5 διαφορετικά από λευκά ξηρά κρασιά (Σαντορίνη, Σελλάδια, Καλλίστη, Καλλίστη Reserve και Νυχτέρι), 1 ερυθρό κρασί (Μανδηλαρία) και 50.000 φιάλες από τα επιδόρπια(γλυκά) κρασιά Vinsanto και Αμπελιαστός.

Ο τρύγος στη Σαντορίνη ξεκινά πάντα αρχές με μέσα του Αυγούστου. Τα σταφύλια φτάνουν στο οινοποιείο μέσα σε πλαστικά τελάρα ή παραδοσιακά καλάθια από ξύλο λυγαριάς (κοφίνια). Στη συνέχεια ακολουθεί η κλασσική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Όπως στον πρωτογενή τομέα, έτσι και στο στάδιο της μεταποίησης, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας εφαρμόζει κάθε χρόνο ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την εισαγωγή νέων μεθόδων οινοποίησης, νέων βοηθητικών υλών κλπ με σαφή στόχο την ανίχνευση νέων προϊόντων ή βελτίωσης των υπαρχόντων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το προϊόν Vinsanto. Οι παραλλαγές στον τρόπο παραγωγής του μοναδικού αυτού γλυκού κρασιού θεωρούνται αναρίθμητες. Από τον τρόπο και τη διαδικασία λιασίματος του σταφυλιού, μέχρι την οινοποίηση και την παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, το Vinsanto παραμένει για τον οινολόγο μία αληθινή πρόκληση και ένα στοίχημα με το χρόνο.

Συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης με την παράδοση,αγνωστες μέχρι τότε στη Σαντορίνη, η εταιρία Μπουτάρη συνέβαλε στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας ονομασίας προέλευσης (Ο.Π.Α.Π) .

Η κύρια ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται στη Σαντορίνη είναι το Ασύρτικο, μια γηγενής λεύκη ποικιλία από τις πιο εξαιρετικές στη Μεσόγειο. Το Ασσύρτικο είναι μια πολυδυναμική ποικιλία σταφυλιού που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά προϊόντα. Το Ασύρτικο, καταλαμβάνει περίπου το 80% της συνολικής έκτασης του Σαντορινιού αμπελώνα. Μαζί με τις υπόλοιπες άλλες δύο σημαντικότερες λευκές ποικιλίες του αμπελώνα Αθήρι και το Αηδάνι, παράγεται ο οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Σαντορίνη.

H δημιουργία του οινοποιείου το 1989 αποτέλεσε μια επαναστατική κίνηση που έφερε τη Σαντορίνη σε μια νέα εποχή. Ένας πρωτοπόρος της εποχής του, έφερε για πρώτη φορά στο νησί σύγχρονες μεθόδους οινοποιήσεις όπως οι ανοξείδωτες δεξαμενές , το πνευματικό πιεστήριο , ο έλεγχος της θερμοκρασίας ζύμωσης και τα δρύινα βαρέλια παλαίωσης των οίνων.

Τα κρασιά του οινοποιείου Μπουτάρη Σαντορίνης επικεντρώνονται αποκλειστικά στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού , τις λεύκες Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και της ερυθρής αιγαιοπελαγίτικης, Μανδηλαρίας.

Το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη ήταν καταλυτικό για την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί.
Η Σαντορίνη μέσω τον προϊόντων και της διάθεσης τους από την εταιρία Μπουτάρη γίνεται γνωστή για το κρασί της σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα το εισόδημα του αμπελουργού αυξήθηκε κάθετα (λόγω της αυξανόμενης ζήτησης), ενώ η εταιρία ανιχνεύει συνεχώς νέες μεθόδους και προϊόντα, μέσα από ένα πλήθος συμμετοχών σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν το αμπέλι και το κρασί.  

Η Σαντορίνη μας έμαθε πάρα πολλά. Εμείς στοχεύουμε να δώσουμε σ’ αυτήν πολλά περισσότερα.

pic
   
l
designed by ariser6